Crtanje za početnike

crtanje-za-pocetnike

Ovde se nalazite, verovatno, jer želite da naučite crtanje ali ne znate kako? Ili imate nekoga u porodici kome želite da pronađete profesora crtanja? Koji god da je razlog, na pravom ste mestu. U nastavku ću se potruditi da vam pojasnim šta je sve potrebno nekome ko želi da nauči da crta a nema predznanja tj. daću kratak uvod u crtanje za početnike.

 

Na početku, daću vam osnovne savete za početno skiciranje, korak po korak, koje treba da znate i savladate da biste uopšte počeli. Postoji priličan broj priručnika sa tehnikama za početnike koje možete pronaći u prodaji. Oni sadrže lekcije, poput, kako naučiti da crtaš i savetima za početak skiciranja. Međutim, ako nemate iskustva sve to može da vam deluje kao ,,špansko selo” i dodatno vas zbuni.

Učenje i upoznavanje sa crtanjem, gotovo svakome, deluje kao prilično zastrašujući proces. Ali ne mora i Vama. Samo je potrebno da ne razmišljate unapred i govorite sebi: ,,A joj kako da ovo bude perfektno”, ili ,,Ovo je preteško”, ,,Ne kapiram viziranje” i sl. Zato i postoji škola crtanja. Jer kao što je sve drugo lakše naučiti, kada vam neko pokaže, ko je to već prošao, isto je i sa crtanjem.

Crtanje osnovnih oblika

Jedan od prvih i nezaobilaznih koraka, kod početničkih crteža je savladavanje teorije umetnosti i crtanja osnovnih geometrijskih oblika.

crtanje-za-pocetnike
Izvor: Pixabay

Oblika kao što su kocka, valjak, kupa i lopta. Ovo su osnovni oblici koji se nalaze u svakoj kompoziciji koju crtate (garantujem 100%). Naročito kod renesansnih majstora. Samim tim, logično je da se podrazumeva, da umetnik mora da nauči da ih prepozna, kako bi postigao dublje razumevanje i ušao u analizu svih oblika na zadatoj kompoziciji prilikom učenja tehnika crtanja.

Kada savladate ove osnove, biće vam lakše da crtate i ljudsko telo i portret. Bez problema.

Kroz istoriju, umetnici su prepoznavali sličnost između osnovnih geometrijskih oblika sa oblicima na ljudskom telu. Ovo im je, umnogome, pomoglo da savladaju celine prilikom studijskih crteža. Najpoznatiji primeri su crteži italijanskih majstora renesanse Leonarda Da Vinčija i Mikelanđela Buonarotija, koji su ovo doveli do savršenstva. Njihovi radovi su idealan izvor informacija kada je u pitanju crtanje za početnike. U prethodnoj rečenici se nalaze linkovi prema njihovim crtežima, pa iskoristite priliku da ih pogledate.

ebook-stefan-mirosavic

Kada počnete sa crtanjem i sami će te se uveriti u praksi da je mnogo lakše nego što vam je delovalo na ranije, kada ste svima govorili ,,umem samo čiča glišu da nacrtam”. (Poznato? 🙂 )

,,Najbezbolnije” crtanje za početnike

Najsigurniji način da sve savladate, pravilno, korak po korak kroz jednostavne vežbe za crtanje, jeste da krenete sa pohađanjem časova crtanja. I najbolje da prvo savladate crtanje olovkom. (HB-8B)

Ali prvo morate da odlučite da krećete. Kad krenete, već ste na pola puta.

P.S. I nemojte da se stidite, budite slobodni da mi se javite, kada odlučite da usavršite svoje crtačke sposobnosti, da zakažemo konsultacije. Stojim vam na raspolaganju. 🙂

crtanje-konsultacija-skype-stefan-mirosavic
stefan-newsletter

casovi-crtanja