Formati papira za crtanje

formati-papira-a0-b0

Ovde se nalaziš jer te verovatno interesuje kako se obeležavaju koji formati papira? E pa, na pravom si mestu. U nastavku ti predstavljam najčešče korišćene formate papira za crtanje i njihove dimenzije.

Na tržištu ćeš se susresti sa različitim formatima u vidu rolne ili gotovog bloka za crtanje, pa ne bi bilo loše da otprilike znaš o kojim dimenzijama se radi. Ovo je naročito bitno kada materijal za crtanje poručuješ putem web šopova na online prodavnicama slikarskog materijala. Štamparije i fabrike koje proizvode papir se drže ove univerzalne šeme koja je ista u celom svetu. Tako da će ti ova tabela uvek biti dobar podsetnik.

Ja sam ti u nastavku grafički predstavio A i B veličine u dimenzijama koje se najčešće koriste.

Formati papira šema

formati-papira

Nadam se da će ti ovi šabloni biti od koristi da razumeš kako se obeležavaju formati papira.

Sada kada poznaješ dimenzije papira, pogledaj koje sve vrste papira za crtanje postoje, i kako da pronađeš ideje za crtanje.

Ispod teksta se nalazi link za Besplatne konsultacije za crtanje. Pa, kada odlučiš da obnoviš ovu disciplinu ili se opustiš nakon stresnog dana, klikni i prijavi se.:-)

crtanje-konsultacija-skype-stefan-mirosavic

Najprostiji način da shvatiš kako se menjaju formati papira je kao što vidiš na šemi, da je svaki sledeći veći broj duplo duži po široj strani. Tj, svaki sledeći broj duplo kraći po dužoj strani. Meni je to pomoglo da shvatim na jednostavan način. Veujem da će i tebi biti od pomoći.