Ideje za crtanje

ideje-za-crtanje

Pretpostavljam da si ovde jer želiš da crtaš (skiciraš), ali ne možeš uvek da pronađeš inspiraciju i ideje za crtanje? Pritom, ponavljaš u sebi: ,,Šta da crtam”? Razumem da je stvarno teško započeti, ali još gora stvar je ako gledaš druge (tuđe) radove, i misliš da moraš i ti tako nacrtati prvi put, što te takođe još više zbunjuje i blokira ti kreativnost.

A pritom, sve vreme govoriš sebi da sve što nacrtaš neće biti savršeno. To jednostavno ne daje rezultate i moraš pod hitno prvo da promeniš svoj STAV! Jer tvoj rad zapravo ne može biti savršen i odličan iz prvog puta! Iako ti deluje, da je neko koga vidiš na nekom Instagram postu to uspeo iz prve? E pa nije! To što vidiš je nečiji crtež br. 10 ili 11. Nikada nećeš videti njegove crteže i skice od broja 1 do broja 9, jer su bile previše loše da se pokažu svetu. Ali skice 1- 9 morale su da se prvo dese, da bi se došlo do te čudesne skice broj 10.

Ako smo ovo apsolvirali idemo dalje. 🙂

Sada ću ti predstaviti nekoliko ideja za crtanje, koje možeš da iskoristiš kada ti ,,zaškripi” sa inspiracijom i pitaš sebe – šta da crtam?

1. Probaj sa kopiranjem poznatih umetnika

Recimo da, za primer, uzmemo da ti je Kandinski inspiracija. Počni sa novim listom papira ili novom stranicom u svom skicen bloku. Uzmi svoju olovku, i pusti ruku da izvuče neke slobodne linije po praznom papiru. Crtanje olovkom je zahvalno jer ti uvek pruža mogućnost da ispraviš grešku. Nebitno da li su krive ili prave linije.

(Ja recimo učenicima dam zadatak da žmure ili da gledaju u stranu dok ovo rade. Nije loše ni da ponavljaš brojeve u sebi. Iznenadićeš se kako crtež ispadne na kraju.)

Zatim, uzmi boju ili kreni olovkom da popunjavaš mala polja koja su nastala zatvorenim linijama. I eto za par minuta si apstraktni ekspresionista!

2. Inspiracija u oblacima

Skiciranje oblaka može da bude veoma zabavno. Oblici koji se ocrtavaju na nebu mogu biti prilično složeni i detaljni, ali čak i jednostavne siluete mogu izgledati zanimljivo, dok u isto vreme mogu da nas podsećaju na bića iz svakodnevnog života. U svakom slučaju odlična su polazna osnova za crtanje za početnike. Prednost crtanja oblaka (pod uslovom da ih ima) je ta, gde god se nalaziš – u autobusu, kod kuće, na poslu – uvek možeš da gledaš prema horizontu i da ih crtaš. Ne zaboravi da ti niko ne brani da ih obogatiš sa mitskim bićima. Ovo takođe može izgledati super i može ti dati nove ideje za crtanje.

3. Biljke kao modeli

Svako ima u svom okruženju bar neku biljku. Bilo u saksiji, na terasi, u bašti…Na kraju krajeva ako pogleda kroz prozor ima drvo sa lišćem. Crtanje biljaka je vežba koja je veoma jednostavna (mada može da bude i zahtevna) i zabavna u isto vreme. Crtanje raznih vrsta biljaka nas tera da se fokusiramo na detalje koje svaka biljka ima po prirodi drugačije. Oni mogu biti jednostavni ili naprotiv veoma komplikovani, (pogotovu ako tu biljku vidimo prvi put) lepi ili ružni, široki ili uski. To je samo prilika da iznova i iznova nacrtaš istu stvar dok ne savladaš oblik, i usput ubaciš malo kreativnosti u svoj rad dok uvežbavaš crtanje korak po korak.

4. Izmišljeni kristalni oblik

Ova neobična ideja da izađeš izvan ograničenja svakodnevice i prepustiš se osećaju kreativnosti i istraživanja. Najbolje da kreneš od sredine papira sa nekim slučajno postavljenim tačkama. Zatim poveži tačke na način koji formira puno trouglova i drugih slučajnih četvorostranih i petostranih stranih oblika. Zatim zatamni neke od oblika u srednjem tonu, a neke pojačaj u tamniji ton. Ubrzo se krenuti da se pojavljuje čudan kristalni oblik, poput onih 3D iluzija koje imaš priliku da vidiš na internetu.

5. Docrtavanje fotografija

Ova vežba može da bude inspirativna, kako za decu tako i za nas odrasle, jer nam daje slobodu da zamislimo šta bi sve moglo da se nađe u ostatku kadra koji fotografija nije zabeležila, i u isto vreme nam podstiče maštu, a mašta je neograničena. Samim tim nas uvodi u nov svet koji kreiramo po sopstvenom osećaju, mesto gde se osećamo najkomfornije. Najbolje je da uzmeš fotografiju i da je zalepiš na veći komad papira i docrtaš ostatak oko nje. Druga malo teža opcija je da precrtaš slobodnom rukom fotografiju a onda nastaviš sa docrtavanjem. U ovom slučaju ceo crtež će izgledati kompaktno i neće biti podeljen na fotografiju i crtež oko nje. Izbor je na tebi.

6. Zentangle

Zentangle su apstraktni kreativni crteži (nisu mandale, ali o tome ću pisati u drugom tekstu) koji su napravljeni skiciranjem nasumičnih kreativnih oblika i idealna su antistres terapija. Oni mogu nastati u obliku koji podseća na stvarni objekat, ili mogu biti potpuno apstraktni … to zavisi od samog autora. Za početak nacrtaj jednostavan objekat (prilično veliki na papiru), kao što su, recimo, slon, paprika, telo, telefon … ili bilo šta drugo što se nalazi pored tebe u tom trenutku ili nešto o čemu razmišljaš često. Važno je da nacrtaš nekoliko konturnih linija kao da je crtež uokviren. Zatim, kreni da popunjavaš svaki oblik sa linijama po slobodnom izboru, petljama, krugovima, zvezdasto, kako god … gde god te ruka ponese! Važno je samo da se rasteretiš i da te sam proces opusti a ideje za crtanje i oblici će sami doći.

ideje-za-crtanje-zentangle-jelen
izvor: pixabay

7. Crtanje insekata

Verovatno ti je prva asocijacija na insekte ,insektarijum” za čas biologije ali ovde govorimo o svakom insektu pojedinačno. Zavisno od mesta gde živiš sretaćeš različite vrste insekata, ali ono što je sigurno je da ćeš mrava, mušicu ili osicu pronaći bilo gde. Ako imaš sreće naletećeš na jelenka ili nekog drugog krupnijeg insekta. Ono što je sigurno je da ih uvek možeš pronaći putem Google images pretrage. Mada, moj savet je da to radiš ako baš moraš. Uvek je najbolje crtanje insekata uživo.

8. Predmeti u okruženju

Skicen blok bi u ovom slučaju bio savršen izbor materijala za vežbanje. U njemu beležimo sve što nas okružuje i to uvek možemo da iskoristimo kada nam ponestanu ideje, koje možemo da pretvorimo u studiju ili finalni crtež. Inspiracija za crtanje može da bude bilo šta što nas okružuje. Tj. sve što u tom trenutku vidimo. Ali od iskustva zavisi kako ćemo se snaći sa komponovanjem u okviru samog formata papira i šta ćemo izdvojiti kao najbitnije. Od crtanja obuće, police, ormara, dela sobe, čaše na stolu, prozora zajedno sa pogledom u prirodu, ljubimca dok leži ili u pokretu (crtanje životinja uvek predstavlja uživanje, barem meni). Zatim članova porodice, ili bilo kog motiva koji odaberemo na računaru…Dakle šta god jer ideje za crtanje su svuda oko tebe samo treba da ih uočiš.

Šta sad kad imaš ideje za crtanje?

Izbor materijala je samo na tebi, a mogućnosti su neograničene. Ono što je najbitnije je da samo počneš, a vremenom ćeš nakupiti dovoljno kilometraže, pa će sa praksom sve postati mnogo lakše.

Ne zaboravi da uvek možeš da mi se obratiš za besplatne konsultacije.

ebook-stefan-mirosavic

casovi-crtanja
stefan-newsletter