Leonardo Da Vinči – crteži

leonardo-da-vinci-crtezi

Verovatno su ti godinama unazad, još sa časova likovne kulture u osnovnoj školi, poznate reprodukcije radova ovog italijanskog umetnika iz perioda renesanse. Zar ne? Zato sam se odlučio da ti u nastavku predstavim neke od njegovih najpoznatijih radova koji se ne nalaze baš svakodnevno pred očima posmatrača. Kada je u pitanju Leonardo da Vinči, crteži su ono što je prva asocijacija, sa kojom se poistovećuje ovaj uticajan umetnik iz italijanske renesanse.

Ono što je za Leonarda karakteristično je da je bio svestran, i posedovao više veština. Osim što je bio slikar i vajar, istraživao je anatomiju, (životinja i ljudi), projektovao vojne borbene mašine za koje su mu životinje služile kao inspiracija. Građevine koje je projektovao imale su odbrambenu ulogu. 

Njegove skice Ženska glava i Vitruvijski muškarac su presudni elementi u razvoju evropske umetnosti još od srednjeg veka. Leonardo Da Vinči i njegov kolega Mikelanđelo bili su dva ključna stvaraoca u usponu renesanse. Smatraju se pretečama svih savremenih stilova umetnosti u kojima danas uživamo. 

Bio je majstor pojednostavljenja. Veoma selektivan i u njegovim crtežima nema ničeg suvišnog ili nepotrebnog.

To nikako ne znači da su njegovi crteži bili jednostavni! Baš naprotiv. 

ebook-stefan-mirosavic

Crteži Leonarda da Vinčija savršeni su primer da pročišćen crtež pruža mnogo jači doživljaj. Kao i mnogo više informacija nego zagušen crtež pretrpan detaljima. 

Ono na čemu je potencirao su oštre promišljene linije. Nedvosmisleno se uočava da iz svake proističe prethodno stečeno iskustvo u analiziranju oblika. A slavni umetnik je puno vremena provodio u proučavanju prirode i ljudske anatomije.

Mi koji odrastamo uz savremene tehnologije danas, u velikoj smo prednosti u odnosu na naše kolege crtače od pre 20 godina. Da ne govorimo tek o nekoj daljoj istoriji. Ovde mislim na dostupnost reprodukcija umetničkih dela u istoriji ljudske civilizacije i istoriji likovne umetnosti generalno. Kao što vidiš samo par slova u pretraživaču i jedan klik i evo crteža.

Zato ti u nastavku predstavljam galeriju crteža koju je stvorio Leonardo Da Vinči – crteži koje ćeš videti su odabrani po mom subjektivnom osećaju jer sam smatrao da će ti biti zanimljivi…

Izvor: Leonardodavinci

Izvor: Thedrawingsoflonardo

crtanje-konsultacija-skype-stefan-mirosavic

Izjava o odricanju odgovornosti: www.stefanmirosavic.com je lična web lokacija koja prezentuje crteže, među njima i radove poznatog italijanskog renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija, ali ni na koji način nije zvanična web lokacija za Leonarda da Vinčija i www.stefanmirosavic.com ne tvrdi da je to na bilo koji način.