Kako da pravilno pripremiš metalno pero za crtanje?

kako-pripremiti-metalno-pero-za-crtanje

Ok, da pretpostavim, vraćaš se iz radnje slikarske opreme, ili tek treba da kreneš i kupiš pero za crtanje? Nisam ni blizu, jel? Nema veze, kad si već tu ostani i isprati u nastavku kako da pripremiš metalno pero za crtanje.

metalno-pero-vrh

Koje pero je najbolje da odabereš?

Na ovo pitanje nije lako dati odgovor, jer, kao prvo, ne znam gde planiraš da kupiš pero. 

Ako kupuješ online imaš mogućnost da biraš po proizvođačima i cenama. Ovde uglavnom važi nepisano pravilo, što skuplje to bolje. Ali cene se kreću uglavnom od 150 dinara pa naviše tj. Malo jače od jednog evra. Dok se u domaćim radnjama, izbor svodi na dva do tri proizvođača.

Ono na šta treba da obratiš pažnju je debljina i oblik vrha. Da ne pogrešiš pri izboru, jer se u nekim online šopovima a i domaćim radnjama, neretko pero za crtanje zove pero za kaligrafiju. Razlika je u vrhu. Kaligrafsko pero je zakrivljeno kao naliv perce, a za pero za crtanje ima prav špic. I ostavlja ujednačenu tanku liniju.

U zavisnosti od proizvođača varira i debljina linije, tj, širina vrha pera.

Kako se priprema metalno pero za crtanje?

Recimo da prepoznaješ razliku i odabereš svoje pero. Dođeš kući i sad sa nestrpljenjem želiš da ga isprobaš.

Ali čekaj!

Ovo je najvažniji momenat.

Pre prvog potapanja u tuš, moraš da ga zapališ.

Ovo je najbolje da izvedeš, tako što ćeš perce prvo ubaciti u držalju. Vodi računa da li je držalja plastična ili drvena. Od ovoga zavisi da li će se od temperature zagrevanja perce zalepiti za držalju trajno. To nikako ne želiš.

Ako je držalja plastična pridrži onda pero pridrži nečim metalnim (klještima, mašicama za gril, i sl) a kad završiš paljenje onda ubaci u držalju.

kako-pripremiti-metalno-pero-za-crtanje

Kako ga pravilno zapaliti?

Kad kažem zapaliti, mislim pustiti da malo ,,ogori”. Par sekundi dok ne ogori fabrički premaz kojim je pero zaštićeno.

Ovo je najbolje uraditi iz par pokušaja, po malo, kako bismo izbegli da se pero ,,usija”, a za to nema razloga. Nego, upaljačem lagano pusti da plamen klizi oko perceta. Iz više navrata po par sekundi. 

Kada ovo završiš stavi perce u držalju, i umoči u tuš.

Nakon ovog postupka bi trebalo da metalno pero za crtanje zadržava duže tuš na sebi. Ovo ti pomaže u crtanju, jer tako ostavlja dužu liniju. To znači da ćeš praviti manje prekida kako bi se perce natopilo novim tušem.

Nadam se da je postupak bio uspešan i da će unaprediti tvoje crtanje perom.

Ako imaš neku nedoumicu ili pitanje, slobodno mi se javi. Moji podaci su u stranici kontakt.

Želim ti puno uspešnih crteža!

ebook-stefan-mirosavic
casovi-crtanja