Mikelandjelo Buonaroti – crteži

mikelandjelo-buonaroti-crtezi

Za Mikelanđela kažu da je jedan od najvećih umetnika ikada i da je direktno uticaj na celokupan razvoj likovne umetnosti posle njega. Na pomen imena Mikelandjelo Buonaroti crteži i skulpture su prva asocijacija, iako su iza njega ostala i prava remek dela slikarstva poput tavanice Sikstinske kapele.

Biografija:

Mikelandjelo je rođen 1475. godine u Kaprezu, u tadašnjoj Firentinskoj republici, a preminuo u 1564. godine u Rimu, u svojoj 89. godini. Važio je za jednog od najvećih umetnika svog vremena pa i dan danas. 

Dok je stvarao, bio je poznat kao multitasking umetnik, jer radio je na više projekata uporedo, gotovo istovremeno, i na skulpturi i na crtežima.

Iako je krenuo da se bavi umetnošću tek sa 13. godina (što se smatralo tada relativno kasnim godinama), uspeo je da prestigne tadašnje savremenike i postigne fantastične rezultate, ostavljajući remek dela u različitim materijalima, iza sebe.

Njegovi savremenici su zabeleđili da je imao običaj da bude arogantan prema saradnicima i netrpeljiv prema učenicima jer je sve vreme težio savršenstvu. Na osnovu ovoga postoje tvrdnje da je oterao sve šegrte tokom oslikavanja tavanice Sikstinske kapele i ceo plafon oslikao potpuno sam.

Crteži:

Obzirom da mu je ova tehnika služila kao osnova za sve ostale projekte, slike, skulpture i građevine,  logično je da je ostavio bogatu zbirku iza sebe upravo u ovoj likovnoj tehnici. Što se tiče materijala, raspon je širok, od crvene krede, ugljena pa sve do crnog tuša. A takav je i raskoš motiva koje je imao običaj da beleži i studira.

U nastavku sam izdvojio neke od njegovih crteža po sopstvenom izboru. Bilo bi neskromno da sam vršio selekciju po nekim svojim merilima kvaliteta jer ovde se ta stavka podrazumeva. Jednostavno, neki koji su meni ,,zapali za oko” a koje smatram da i ti treba da vidiš i napraviš analizu za sebe. Kada bismo određivali uzor br.1 za učenje tačnog crtanja, odluka bi bila jednoglasna: ,,Mikelandjelo Buonaroti crteži”.

Ono što je prvo uočljivo na crtežima su jasni i istaknuti mišići jer Mikelandjelo je, poput Leonarda, izučavao ljudsku anatomiju i to je kod njega posebno naglašeno.

Ne daj se prevariti ukoliko ti se učini da su pojedini crteži nezavršeni, jer ih je on uradio koliko je smatrao da treba. To podrazumeva da je neke crteže radio samo kao skice za buduće skulpture ili slike. Samo potpuno završene crteže je imao običaj da pokloni nekome od poznanika.

Ono što je uočljivo je da je svoje crteže radio istim priborom i tehnikama koje su i nama danas dostupne. Tako da nemamo izgovor, da pravimo manje kvalitetne crteže od njega. 

Zanimljiva je činjenica, da se u njegovo vreme umetnik smatrao manje vrednim, ukoliko svoje delo nije umeo da ponovi i u crtežu. Zbog toga je on sve vreme težio crtačkom perfekcionizmu u svojim radovima.


Mikelandjelo Buonaroti crteži

Izvor: mickelangelo.net

Izvor: wikiart.org

Izjava o odricanju odgovornosti: www.stefanmirosavic.com je lična web lokacija koja prezentuje crteže, među njima i radove poznatog italijanskog renesansnog umetnika Mikelandjela Buonarotija, ali ni na koji način nije zvanična web lokacija za Mikelandjela Buonarotija i www.stefanmirosavic.com ne tvrdi da je to na bilo koji način.