Evo kako birati olovke za crtanje

olovke-za-crtanje-skala

Da li znaš da je pravilan odabir olovke za crtanje od presudnog uticaja na krajnji ishod crteža? Ako ti ovo nije do sada padalo napamet, pogledaj u nastavku šta sve moraš da znaš kada kupuješ olovke za crtanje.

Pa da krenemo od vrste olovaka…

Olovke delimo prema nameni za koju ćemo ih kasnije koristiti, a u tu grupu spadaju akvarel olovke, grafiti i grafitne drvene olovke.

Akvarel olovke

Ovo je posebna vrsta takozvanih ,,olovaka” u boji. One u svom sastavu sadrže pigment koji se u dodiru sa vodom omekša jer mu popusti vezivo (gumiarabika) a kao rezultat se dobija razliveni crtež.

Podjednako su kvalitetne kako u profesionalnoj primeni, tako i u radu sa najmlađim uzrastima.

Izvor: Alexander Stein/Pixabay

Grafit

Ova vrsta materijala je omiljeno sredstvo za crtanje, naročito kod profesionalnih umetnika jer pruža široki spektar kontrasta, koji se reguliše jačinom pritiska o podlogu. Ukoliko se jako pritisne prilikom korišćenja, ima jasno masan trag izrazito tamne nijanse koji se presijava na izvoru svetlosti.

Kada smo na početku ovo može da bude preveliki izazov i da deluje neukrotivo ali što se pre uhvatimo u koštac sa njim pre ćemo otkriti sve mogućnosti koje nam nudi.

Drvene olovke

Verovatno najrasprostranjeniji alat za crtanje na našem tržištu koje nam je svima dobro poznat. Međutim, retko ko obrati pažnju da nam je dostupan u više od 2 – 3 stepena tvrdoće. Zapravo, postoji čak 10 različitih stepena koji su jasno definisani a oni se dele prema količini grafita koji sadrže u sebi, tj. olova koji im daje tvrd i jasan trag. 

Skala u nastavku predstavlja kako ide gradacija od najtvrđe do najmekše drvene olovke:

Ova skala je univerzalna za većinu evropskih kompanija, dok recimo na ruskom tržištu postoji poseban sistem obeležavanja. On se znatno razlikuje od evropskog.

Iako se isto obeležavaju stepeni tvrdoće kod većine kompanija koje ih proizvode, treba uvek imati u vidu da sastav materijala nije uvek u istom međusobnom odnosu. Tako tvrđa olovka jedne kompanije može spadati u grupu mekših ako se uporedi sa drugom markom olovaka.

Mehaničke olovke

Za razliku od običnih drvenih olovaka, mehaničke olovke imaju znatno ograničen izbor stepena tvrdoće. Ipak, one su korisne u početnom stadijumu crteža. Iz razloga što ih pojedini proizvođači prave u rasponu od 4H – 4B. Odlikuje ih krhka mina ali je sama olovka praktična jer se bezbedno nosi sa sobom. Sami određujemo dužinu mine, koja je uvek oštra.

ebook-stefan-mirosavic

Odabir olovke za crtanje u skladu sa afinitetima umetnika

Kada dođe trenutak za kupovinu novog seta olovaka, prvo trebamo da odredimo za koju namenu su nam potrebne i kako planiramo da crtamo. To jest kakav crtački stil zapravo gajimo na papiru. U skladu sa tim biramo i same olovke.

Mnogi umetnici koriste više vrsta olovaka za crtanje istovremeno. Iz tog razloga mnogi proizvođači proizvode i prodaju čitave setove olovaka za crtanje. Oni dolaze u setu koji sadrži više olovaka različite tvrdoće.

Nadam se da sada imaš malo jasniju sliku o tome kakva ponuda te očekuje na tržištu i kakve su mogućnosti olovaka. U skladu sa tipovima olovaka sada ti je lakše da odabereš odgovarajući tip olovke za crtanje.

Ako ti je ovaj tekst bio koristan podeli link nekome od prijatelja kome smatraš da bi bio koristan. U nastavku pročitaj još neke od saveta na mom blogu.:-)

casovi-crtanja