6 grešaka koje treba da izbegava početnik u crtanju

greske-u-crtanju

Najveća greška koju neko može napravi dok je još, manje više, početnik u crtanju je da preskoči osnove i odluči da preko noći postane sledeći Leonardo Da Vinči. Na kraju krajeva ne možeš da napraviš ni višespratnu svadbenu tortu ako niste ne pokušaš prvo da napraviš kolače. Crtanje je veština koja raste kroz vreme i praksu.

Glavno pravilo u početku je da se ne gubi strpljenje. Ovo tvrdim poučen višegodišnjom praksom i stilom koji sam izgradio izvlačeći pravolinijske crteže. Proživećeš dane pune frustracija i velike sumnje u sebe, na granici da odustaneš. To je potpuno normalno. Nastavi dalje i sačuvaj upornost.

Ovo su greške koje prave skoro svi početnici:

Precrtavanje

Kao prvo, stvarno bi trebalo da izbegavaš precrtavanje (osim ako si 4. razred osnovne škole). Direrova mreža je u redu (i ja sam je koristio), ali to zahteva mnogo vremena, zato ti iskreno predlažem da što više koristiš slobodne ruke od početka i gradiš samopouzdanje iako si još uvek početnik u crtanju. Započni sa iscrtavanjem osnovnih proporcija i pažljivo gledaj motiv koji odabereš da nacrtaš (mrtva priroda, pejzaž…). 


Izvor: Pixabay

Fotorealizam

Izbegavaj da u startu težiš fotorealizmu! Prvo, prema mom mišljenju, fotorealizam je, za početnike koji nemaju stav. On je potpuno beskoristan, jer ako želiš samo da imaš te tačne detalje na papiru, zašto ih ne odštampaš i samo okačiš na zid? Povrh svega, ako si početnik u crtanju i ne snalaziš se dobro sa tim fotorealističkim tehnikama, verovatno ćeš završiti sa nečim bizarnim. Samim tim i urušiti sopstveno samopouzdanje pre nego što i osetiš sve draži koje umeće prenošenja motiva na papir – crtanje, nosi sa sobom.


Bele fleke

Ako odlučiš da slediš realizam (ne znači fotorealizam, ta dva su različita žanra) izbegavaj da ostavljaš potpuno prazne bele fleke na papiru. Ako vidiš da su neka mesta malo svetlija, to ne znači da uopšte nemaju tonsku vrednost. Samo ima postepeni prelaz iz tamnih u svetlije nijanse. Da me sad neko ne shvati pogrešno, pa ispada da ja kažem da prazne bele tačke ne postoje ili ih uopšteno treba izbegavati. Njih je vrlo malo i to znači, trebalo bi da ih uhvatiš u njihov vlastiti oblik i način i naglasiš njihovo postojanje. Za tu svrhu nikako ne smeš da koristiš gumicu za brisanje ili belu kredu.

Preterivanje

Za postizanje najtamnijih nijansi ne treba koristiti najtamniji grafit. Razlog: Prekomerna upotreba grafita daje crtežima nepotreban i ružan sjaj (tzv. „Grafitni sjaj“). To je nezgodna karakteristika koja ga odlikuje, i grafit svetli na papiru nakon što ga gledate pod određenim uglom u odnosu na izvor svetlosti (bilo da je sunce ili samo veštačko sobno svetlo). Što je tamniji grafit, to je viši stepen sjaja koji se reflektuje na papiru.

pocetnik u crtanju

Izvor: Pixabay

Drveni ugalj

Da bismo izbegli sjaj grafita, kao alternativu koristimo drveni ugalj. Drveni ugalj daje tamnije nijanse nego bilo koji grafit na tržištu, trenutno. Prilikom rukovanja ugljenom, moramo biti oprezni, jer ga je prilično teško izbrisati. Možeš, recimo, za početak krenuti sa grafitom.

Prvo postavi konturu, nekom grafitnom olovkom (HB može da završi posao), a zatim pređi preko toga ugljenom. Nikako ne mešaj ugljen sa grafitom,! Mešanje drvenog ugljena i grafita nemoguće a i deluje veoma neprivlačno. Razlog tome je, jer ova dva medijuma za crtanje ostavljaju  različitu teksturu na površini papira i onda je refleksija svetlosti drugačija kod oba. Ono što je sigurno, jeste da će ti trebati vremena dok otkriješ sve mogućnosti koje ti nudi pribor za crtanje.

Imitacija

Šta još? Teži da postigneš samostalnost, ne pokušavaj da tvoji crteži imitiraju ili liče na nečije crteže. Primeni njihove tehnike rešavanja likovnih problema, ali gledaj da gradiš svoj sopstveni način izražavanja. Ovo nije lako ali se postiže ličnim zalaganjem.

Ono što je najvažnije, ako crtež ne izgleda baš kao fotografija ili kako ga zamisliš (a neće, bar ne u početku!), izgleda neupadljiv, to nije nešto zbog čega trebaš da se ljutiš na sebe ili zbog čega treba da gubiš samopouzdanje. Zato što je umetnost način da se izraziš, a ne način da slepo kopiraš fotografiju sa interneta. Iako dobro znamo koliko je teško da se postigne takva preciznost, naročito kada si početnik u crtanju. Mada nije da ne postoji većina koja samo ovome ume da se divi. Nemoj da postaneš deo ovakve većine.

ebook-stefan-mirosavic

Daću ti par korisnih saveta za početnike:

Počni sa crtanjem od jednostavnih predmeta, na primer, mrtve prirode (jabuke i vaze).

Na ovaj način ćeš mnogo više naučiti o osnovama. Proporcijama, svetlosti, kako osenčiti objekte u zavisnosti od oblika i interakcije sa drugim objektima, kao i u odnosu na položaj izvora svetlosti.

Pokušaj da generalizuješ.

Ne dozvoli da te detalji spreče da vidiš celu sliku. Pokušaj da se ne gubiš u detaljima (ovde većina greši). Umesto toga, uporedi veličine predmeta, rastojanja i interakciju između njih. Kao i refleksiju od jednog objekta na drugi.

Ne plaši se kritičara.

Ne stidi se da pitaš iskusnije umetnike za njihovo mišljenje. Prihvati njihovu kritiku sa rezervom, kao lekciju i način da unaprediš svoje veštine. Ovo je potpuno legitimno kada si početnik u crtanju i upijaš nove veštine. Dešava se, da i posle dvadesetogodišnjeg iskustva, umetnik ponekad zaglavi u opserviranju kompozicije. U takvim situacijama svež pogled i novo mišljenje pomažu da rad bude posmatran iz druge perspektive. Veruj mi na reč. 🙂

Nauči osnove realističnog crtanja, ali nemoj sebe stavljati u okvir.

Vizuelna umetnost je jedina vrsta umetnosti koja može prevesti najluđu maštu koja postoji u tvojoj glavi u fizički objekat. Važno je znati klasične osnove realizma, međutim, nema prepreka i pravila. Nebo može biti okean. Jabuka može biti ružičasta i rasti na mačkama.

Eksperimentiši sa nekoliko različitih materijala.

Koristi različite olovke, grafit, drveni ugljen, uljani pastel i pomešaj ih zajedno ili sa bojom. Može da se desi da otkriješ kako različiti materijali reaguju jedan sa drugim, kako izgledaju jedan sa drugim, kao i šta ti bolje deluje. Pruža ti veći spektar mogućnosti da shvatiš svoje lične afininete, kreneš da gradiš jedinstven stil i shvatiš u kom pravcu želiš da ideš.
Kako se broj sati crtanja vremenom bude povećavao, inspiracija za crtanje će sve lakše dolaziti.

casovi-crtanja