Pribor za crtanje

pribor-za-crtanje

Pribor za crtanje je nešto sa čime se većina nas susrela i sa čim je počela da crta još kada smo bili mlađi. Uglavnom u predškolskom uzrastu. Tada, nam nije bilo previše važno kojim materijalima smo crtali, već smo samo želeli da standardna olovka na nekim vrstama papira jednostavno napravi ,,trik”.

Ali pošto smo rasli i vremenom se razvijali kao umetnici, materijali i alati koje smo birali postajali su sve važniji. Samim tim i veza između ,,kvalitetnih” umetničkih dela i kvalitetnih materijala je postajala sve primetnija na tom putu. Pa zato svi koji imaju bar malo umetničkog iskustva shvataju zbog čega umetnici žele da imaju najbolje moguće materijale tokom stvaranja.

Zato počnite ozbiljno da shvatate svoje umetničko delo, bez obzira na starost, i iskustvo koje imate a onda ćete i ozbiljnije shvatiti materijale koji koristite. Iako amaterima može da izgleda da je bolji materijal preskup, oni malo iskusniji će shvatiti njegove prednosti.

Predlažem sledeći pribor za crtanje

U nastavku se nalazi par osnovnih crtačkih materijala namenjenih onima koji tek počinju da se bave crtanjem i crtežom.

1. Grafitne olovke za crtanje.

Većina crtača po nekom nepisanom pravilu počinje sa ,grafitnim” olovkama kao osnovnim priborom. Svaki umetnik pronađe neki brend sa kojim se poveže i koji mu odgovara. A najbolje da ih sve isprobate dok ne pronađete vašu omiljenu olovku za crtanje.

Setovi olovaka se dele na tvrde i mekane, zavisno od namene za koju se proizvode. U tvrđe olovke spadaju one koje nose oznaku 1-9H, dok mekše grafitne olovke nose oznaku 1-6B.

Tvrđe olovke imaju oštri vrh, svetliju liniju na podlozi i duže ostaju naoštrene, dok olovke sa mekšim grafitom imaju tamniju liniju, i njih je potrebno konstantno oštriti kako bi zadržali tanku liniju. Kada se pravilno savladaju ove olovke umetniku pružaju sposobnost da kreira crteže sa velikim rasponom valerskih nijansi i kontrasta.

pribor-za-crtanje
izvor: pixabay

2. Ugljen za crtanje

Teško da postoji crtački materijal koji pruža više opcija za crno-beli raspon valera na crtežu od ugljena za crtanje.

Drveni ugljen je nezamenljivi pribor za crtanje, jer pruža široki raspon vrednosti linija, skoro duplo više od grafitnih olovaka. Dele se na prirodni i presovani.

Drveni ugljen dolazi u obliku štapa i olovke. Štapići drvenog ugljena obično se proizvode od vinove loze. Vinski drveni ugljen je mekši i ostavlja tamniji trag, dok je presovani ugljen svetliji. Za razliku od prirodnog ugljena koji nastaje prirodnim sagorevanjem, presovani se pravi od ugljene prašine i u sebi sadrži neko vezivo. Najčešće glinu. Zbog toga se teže briše sa papira.

Štapići drvenog ugljena mogu da se zaoštre poput grafitnih olovaka, što ih čini idealnim za iscrtavanje detalja.

likovna-kultura
izvor: pixabay

3. Drvene bojice

Drvene bojice se uglavnom koriste za nastavu likovnog obrazovanja u osnovnoj školi i vrtićima, a zavisno od proizvođača, neke se lako mogu izbrisati sa papira. Neki animatori u vrtićima i nastavnici ih preferiraju jer za razliku od običnih gtrafitnih olovaka ne mrljaju se tako lako, dok različite boje omogućavaju bolje odvajanje predmeta na crtežu. Nije retkost da ozbiljni umetnici kreiraju prava remek dela sa drvenim bojicama. Naročito sa onim kvalitetnijim koje omogućavaju kreiranje akvarela u kontaktu sa vodom i četkicom.

ebook-stefan-mirosavic

4. Papir za crtanje

Kada je reč o papiru za crtanje, izbor na tržištu nudi široku paletu raspoloživog papira. Papir na kome se može crtati pre svega, može bti i papir za bilo koju drugu namenu. A onda i papir koji se pravi isključivo za tu namenu. Može biti beo ili toniran. Sa glatkom i hrapavom strukturom, opet zavisno od sredstva sa kojim se crta. Za ugljen se koristi hrapavi papir, dok za crtanje tušem može imati i savršeno glatku teksturu. Postoji mašinski (fabrički) pravljen i onaj koji se pravi ručno na tradicionalan način. On se najčešće kupuje u specijalizovanim radnjama za prodaju slikarskog i crtačkog pribora.

crtanje-konsultacija-skype-stefan-mirosavic

5. Tuš za crtanje

Ovaj materijal je svima poznat sa časova likovnog u osnovnoj školi, najčešće kao crna varijanta tuša. Međutim, postoje i tuševi u boji. Zavisno kog proizvođača pronađete, kreću od osnovnih boja i idu prema raznim nijansama.

Tuš se može nanositi na papir, percetom za crtanje ili četkom, zavisno od afiniteta umetnika. Takođe se može razređivati običnom vodom, tada se tehnika izvođenja naziva lavirani tuš.

stefan-newsletter

casovi-crtanja