Privlači te crtanje ali ti je teško da počneš?

privlaci-te-crtanje

Na internetu nikada nije bilo dostupnije više saveta i tutorijala za crtanje nego danas, ali ti i dalje imaš crtačku blokadu iako te privlači crtanje? Potpuno te razumem. I meni se to dešava ponekad, veruj.

Samo kontinuirani rad dovodi do održavanja crtačke navike, a kada imaš naviku onda dolaze i rezultati koji pokazuju da napreduješ. Ukratko, potrebno je vreme da bi organizam počeo da luči endorfin kada vidiš rezultate svog rada. 

Još jedan problem koji se javlja kod nekolicine crtača je i strah od belog papira. Meni je ovo dugo bio veliki problem ali sam ga lako prevazišao zahvaljujući svojoj profesorki crtanja koja me terala samo da održavam kontinuitet svaki dan. Na kraju se ne sećam u kom trenutku je ovaj strah prestao a ja ,,procrtao”.

Mozak ti je programiran da se zadovolji onim što uspevaš da nacrtaš ,,u sigurnoj zoni”, koja nema opasnosti od pogrešnih poteza. Zato moraš da radiš svakodnevno da bi tvoja glad za crtanjem probila ovu zonu, jer jedino tako ćeš se usuditi da se upustiš u nepoznato tj. da napreduješ.

ebook-stefan-mirosavic

Evo kako to najlakše da postigneš.

Najbolje je da zadatak koji zadaješ sebi podeliš po celinama. Recimo da se potrudiš da kreneš sa namerom da povučeš samo jednu liniju. Veruj mi da je ovo najbolji trik ikada.

Zašto? 

Zato što kada povučeš jednu liniju biće ti nedovršeno da je ostaviš tako samu, i onda će proraditi drugi deo mozga koji će težiti da taj crtež završi. I bez imalo napora na početku ti ubrzo imaš završen crtež.

Najvažnija stvar je da odrediš koje su to stvari koje te usporavaju da kreneš da radiš kada te privlači crtanje.

Nebitno, da li su to neke osobe koje te odvraćaju i ubeđuju da nemaš talenta, da li je to manjak slobodnog vremena, ili samo tvoja ljenost i odugovlačenje. Kada lociraš gde leži problem, biće ti lakše da se uhvatiš u koštac sa njim.

Sledeći korak je da sebi odrediš datum početka i deo dana kada možeš da se posvetiš crtanju. (Meni pomaže jer uvek imam blok kod sebe i kada mi se probudi želja ili me nešto privuče mogu odmah da crtam.)

Ako ti je lakše, možeš u početku da koristiš tajmer, pa da počneš sa samo 5 minuta crtanja dnevno. Zatim svaki naredni dan dodaješ po minut više.

Na tebi je da pronađeš najbolje optimalno rešenje i da kreneš da crtaš.

Ako vidiš da ti ne ide sa motivacijom, uvek možeš da mi se obratiš da zakažemo časove crtanja. U tom slučaju ti je napredak zagarantovan.

Srećno!