Skiciranje: Zašto je pravljenje skica toliko važno?

skiciranje

Da li znaš da, gotovo da, ne postoji osoba na ovoj planeti koja ne voli da nešto žvrljka, škraba i skicira? Ne veruješ? Istina je! Ali ipak, nije svako žvrljkanje ono pravo skiciranje. Zato ti danas predstavljam zašto je pravljenje skica važno, i kako da to unaprediš.

Za mene, recimo, skiciranje je spontani zapis trenutka. Svaka moja skica je segment koji kasnije upotpunjen sa ostalim skicama daje jasnu sliku moje zamisli. Naglasiću da to nije složeni crtež ili gotova slika, već deo slagalice koju tek treba da spojim. Eto, ako me pitaš zašto ja skiciram, to bi bio odgovor. A u nastavku pročitaj zašto bi TI trebalo da skiciraš.

Pa idemo redom.

Kako, pre svega, početi sa skiciranjem?

Gledano sa tehničke strane dovoljan je bilo kakav papir i sredstvo za crtanje (olovka, pero, marker…). Što se motivacionog dela tiče, može da bude prema modelu ili na osnovu zamisli u našoj glavi. Evo detaljnijeg objašnjenja za skiciranje za početnike:

Skiciranje prema modelu

Ako govorimo o skiciranju prema modelu (Predmetu, građevini, čoveku i sl.) onda u samom startu treba dobro da sagledamo proporcije i karakter. Visinu, širinu, i da to probam da definišemo u svojim skicama. Skice nisu tačan crtež i zato se i zovu SKICE! To znači da nema nerviranja ako pogrešiš. Jer kroz njih se upoznaješ sa onim što će kasnije biti tvoja studija na crtežu.

Skiciranje je tvoj početni odgovor na ono što je ispred tebe. Najčešće nema vremensko ograničenje. Ne pokušavaj da stvoriš u njima remek-dela, već se samo trudi da beležiš ono što je najbitnije stvaranjem skice! Dakle, skiciranje svakodnevnih predmeta i što više primeraka.

ebook-stefan-mirosavic

Skiciranje na osnovu zamisli u glavi

Za razliku od prethodnog primera ovo može da ti deluje kao lakša verzija jer nemaš obavezu da preneseš na papir no što je ispred tebe opipljivo. Samim tim, ti se čini da je manje šanse da pogrešiš. Ali upravo tu je greška, tj, mač sa dve oštrice. Ono što je u našoj glavi jako realistično može da bude mnogo teže kada dođe do prenošenja u realnost. Tako da nemoj da te to zavara.

Na čemu skicirati?

A sa čim i gde najčešće crtaš, bi bilo moje kontra pitanje. Znači svuda i sa svim. Makar i sa štapom po pesku. 🙂 Dakle, bilo koji pribor za crtanje, na bilo kom materijalu, mada je poželjno da bude papir za crtanje. Tako je najpraktičnije, zar ne? Kako te ne bi opterećivao pribor, gledaj da to ne bude nešto što kaplje poput perceta, mada ne kaplje ako paziš. Recimo olovka, ili neki marker za crtanje.

Ako želiš da detaljnije savladaš pravilno skiciranje, prijavi se za časove crtanja.

casovi-crtanja