Tuš i pero: Istorijat

crtezi-tusem

Ako još uvek nemaš iskustva sa ovom crtačkom tehnikom onda je idealan trenutak da se upoznate. Postoji izreka među umetnicima da samo pravi crtači koriste tuš i pero, zato što ne trpi greške.

U nastavku teksta sam ti pripremio neke zanimljivosti vezano za ovu tehniku kako bih ti približio doživljaj crtanja ovim materijalom.

Tuš

Tuš spada u pribor za crtanje a ujedno je i crtačka tehnika koja se koristila još u vreme Egipćana i starih Grka. Za razliku od ugljena, krede ili olovke tuš spada u trajne crtačke tehnike. On nakon nanošenja na papir za crtanje oksidira, i zato je tuš i pero postojana tehnika. Može biti običan i vodootporan.

Danas se tuš proizvodi u velikom broju nijansi u boji, dok je prvi bio pretežno crne boje i pravio se na tradicionalan način. U Kini se proizvodio u raznim bojama dobijenim na biljnoj bazi.

Gledano kroz ljudsku istoriju, prvobitna namena je bila da zadovolji potrebe kaligrafije na pergamentu i papirusu. Tek kasnije, sa razvojem manufakture i mašinske proizvodnje materijala i podloge (papira za crtanje) počela je masovnija primena u praksi.

tus-i-pero
izvor: pixabay

Pero

Najprimitivnije sredstvo za crtanje koje se prvo koristilo je bilo pero od trske ili zašiljeno guščije pero. Upotreba metalnog pera je zaživela od srednjeg veka i razvoja tehnologije, da bi danas ova tehnika postala široko rasprostranjena.

Metalno pero je napravilo prekretnicu u tehničkom smislu, jer za razliku od organskih pera, je izdržljivije i ne haba se.

Pero za crtanje, karakteristično je po tome što nema rezervoar na sebi, kao što je to slučaj sa percetom za pisanje mastilom. Jedini princip na kome funkcioniše taj što ima zarez na vrhu, kao što su to imala i pera od trske. Zbog svoje specifičnosti ne preporučuje se kao tehnika za crtanje za početnike.

ebook-stefan-mirosavic

Metalna perca za crtanje se međusobno razlikuju po karakteristikama. Po kvalitetu, i po širini samog vrha, pa u zavisnosti od toga ostavljaju i različitu debljinu linije iza sebe.

Što se tiče brzine protoka tuša kroz perce, crni tuš je gušći (pod uslovom da se ne razređuje sa vodom). On dozvoljava potpunu kontrolu linije. Za razliku od tuševa u boji, koji zahtevaju unapred osmišljen potez, jer imaju malo brži protok i deblju liniju prilikom crtanja.

leonardo-da-vinci-crtez
izvor: pixabay


Umetnici koji su koristili ovu tehniku

Najpoznatiji svetski umetnik metalnim percetom je, iz doba renesanse, Leonardo Da Vinči. Zahvaljujući njemu, u periodu renesanse, crtež tušem je doživeo svoj procvat. U širokom rasponu od brzih skica do detaljnih i analitičnih studija na papiru. Ništa manje nisu zaslužni ni umetnici koji su sledili njegov primer. To su: Mikelanđelo Buonaroti, Rembrant Van Rejn, Francisko Goja, Vinsent Van Gog i Pablo Pikaso, svako na svoj način.

Danas je na tržištu dostupno toliko različitih vrsta materijala i pribora za crtanje, da je teško odlučiti se koji izabrati. Ali ako si u nedoumici, uvek se vodi idejom da je skuplji materijal i pribor za crtanje ,,uglavnom” kvalitetniji.

Da li ćeš se sada lakše odlučiti za tuš i pero?

Na kraju izbor ipak ostaje na tebi da samostalno isprobaš što više materijala, a onda pronađeš svoj idealan crni tuš i pero.

radovi
stefan-newsletter

casovi-crtanja