Tuš i pero: Istorijat

crtezi-tusem

Tuš

Tuš spada u pribor za crtanje a ujedno je i crtačka tehnika koja se koristila još u vreme Egipćana i starih Grka. Za razliku od ugljena, krede ili olovke spada u trajne crtačke tehnike jer nakon nanošenja na papir oksidira, i zato je postojana tehnika. Može biti običan i vodootporan.

Danas se tuš proizvodi u velikom broju nijansi u boji, dok je prvi bio pretežno crne boje i pravio se na tradicionalan način. U Kini se proizvodio u raznim bojama dobijenim na biljnoj bazi.

Gledano kroz ljudsku istoriju, prvobitna namena je bila da zadovolji potrebe kaligrafije na pergamentu i papirusu. A tek kasnije je sa razvojem manufakture i mašinske proizvodnje materijala i podloge (papira za crtanje) počela masovnija primena u praksi.

crtezi-tusem

izvor: pixabay

Pero

Najprimitivnije sredstvo za crtanje koje se prvo koristilo je bilo pero od trske ili zašiljeno guščije pero.

Upotreba metalnog pera je zaživela od srednjeg veka i razvoja tehnologije.

Metalno pero je napravilo prekretnicu u tehničkom smislu, jer za razliku od organskih pera, je izdržljivije i ne haba se.

Pero, kojim se crta, karakteristično je po tome što nema rezervoar na sebi, kao što je to slučaj sa percetom za pisanje mastilom. Jedini princip na kome funkcioniše taj što ima zarez na vrhu, kao što su to imala i pera od trske. Zbog svoje specifičnosti ne preporučuje se kao tehnika za crtanje za početnike.

Metalna perca za crtanje se međusobno razlikuju po karakteristikama. Po kvalitetu, i po širini samog vrha, pa u zavisnosti od toga ostavljaju i različitu debljinu linije iza sebe.

Što se tiče brzine protoka tuša kroz perce, crni tuš je gušći (pod uslovom da se ne razređuje sa vodom). On dozvoljava potpunu kontrolu linije, dok tuševi u boji zahtevaju unapred osmišljen potez jer imaju malo brži protok i deblju liniju prilikom crtanja.

leonardov-crtez

izvor: pixabay

Umetnici koji su koristili ovu tehniku

Najpoznatiji svetski umetnik metalnim percetom je, iz doba renesanse, Leonardo Da Vinči. Zahvaljujući njemu, u periodu renesanse, crtež tušem je doživeo svoj procvat, u širokom rasponu od brzih skica do detaljnih i analitičnih studija na papiru. Ništa manje nisu zaslužni ni umetnici koji su sledili njegov primer. To su Mikelanđelo Buonaroti, Rembrant Van Rejn, Francisko Goja, Vinsent Van Gog i Pablo Pikaso, svako na svoj način.

Danas je tržištu dostupno toliko različitih vrsta materijala i pribora za crtanje, da je teško odlučiti se koji izabrati. Ali ako ste u nedoumici, uvek se vodite idejom da je skuplji materijal uglavnom kvalitetniji.

Na kraju izbor ipak ostaje na vama.

radovi

 

stefan-newsletter

casovi-crtanja