Da li je crtanje talenat ili veština?

crtanje-talenat

Gotovo da ne postoji osoba koja za sebe ne tvrdi da ne ume da crta a duboko u sebi gori od želje da zgrabi olovku i oduševi nekoga svojim crtežom. Poznato, zar ne? A onda krene sebe da pravda kako nismo svi rođeni sa tim darom za crtanje i kako je to samo talenat.

A Đoković je rođen sa darom za tenis? To što je ostavio detinjstvo, mladost i svaki dan od kad zna za sebe proveo sa reketom, to se ne važi? Samo se rodio sa talentom i sad ga svi znaju. Aha važi.

Kapiraš suštinu? 

Sve je praksa a talenat, ne znam ko ga je izmislio, verujem da je samo fikcija. Zapravo, to svi mešaju sa motivacijom. U kom smislu? U smislu da se tebi nešto svidi i poželiš da radiš i onda to usavršavaš i pomeraš granice svojih mogućnosti.

Sve što treba je praksa, znanje i vreme.

Na osnovu dugogodišnje prakse u podučavanju časova crtanja, došao sam do zaključka da roditelji upisuju decu na razne aktivnosti dok su u osnovnoj školi, kako bi im pomogli da se pronađu u oblasti koja odgovara njihovim afinitetima, na osnovu njihovih psihofizičkih sposobnosti. I onda kada shvate šta im ,,leži” tj, ide od ruke i imaju sklonost, onda nastave da to usavršavaju.

ebook-stefan-mirosavic

Kako postati majstor u crtanju?

Postoji teorija, koja govori u prilog tome, koja kaže da, kada neko provede 10.000 sati u radu i usavršavanju nečega, postaje majstor tog zanata.

Čak ako neko ima prirodnu crtačku sklonost, ona se može ili ne mora iskoristiti ili razvijati u punom potencijalu. Motivacija i želja takođe imaju snažan uticaj i mogu da pojačaju ovu sklonost. Međutim, za oboje mora da postoji nivo prakse kojim se dostiže vrhunac crtačke veštine.

talenat
Izvor: Freepik

Svako ko ima prirodnu sklonost za crtanje (da ne kažem talenat) je definitivno u prednosti od samog starta. Ali za postizanje sjajnih rezultata pri kreiranju crtačke studije potrebna je obuka i iskustvo.

Zato nema razloga da potiskuješ svoju kreativnu energiju u sebi i plašiš se reakcija drugih, nego u početku kreni da crtaš u manjem bloku koji ti može stati u torbicu ili džep od jakne i nemoj nikome da pokazuješ dok ne osetiš samopouzdanje jer su ti crteži postali bolji. Ovde možeš da se podsetiš kada ti zafale ideje za crtanje.

U međuvremenu će ti se svideti osećaj i kajaćeš se što ti je toliko trebalo da počneš. (znam iz iskustva). Ako ti zatreba konsultacija, javi se da zakažemo čas.

Pa da li je crtanje talenat ili ipak, ne?

Potrudio sam se da ti iznesem svoj zaključak nakon ovoliko godina provedenih u crtanju, a tebi ostavljam da doneseš svoj zaključak da li je crtanje talenat.

P.S.Ne zaboravi da je TVOJ CRTEŽ TVOJA STVAR.

casovi-crtanja