Crtanje olovkom

crtanje-olovkom

Bez obzira na to kakav si umetnik, crtanje olovkom ti pomaže da usavršiš tehniku i da naučiš da crtaš, i odlična je polazna osnova za tvoje umetničko putovanje kroz formu crteža. Ono što mogu da potvrdim sa sigurnošću je: poštovanje i razumevanje procesa i osnova crtanja je od suštinske važnosti da postaneš bolji umetnik. A šta je drugo lakše od crtanja olovkom?

Crtanje olovkom je krajnje jednostavno i svodi se na upotrebu linije kao osnovnog izražajnog sredstva.

U nastavku ću objasniti nekoliko najvažnijih stavki koje se odnose na crtanje olovkom.

Kako se drži olovka?

Što se tiče pravilnog držanja, kada je crtanje olovkom u pitanju, to zavisi od toga šta želite da postignete kao efekat na crtežu. Ja lično ceo život držim olovku kao kad pišem slova, pri vrhu, pod uglom od 45 stepeni.

Međutim, prilikom postavke crteža lakše je široki crtež postaviti čisto geometrijski ako oborite olovku da skoro leži na papiru, pod uglom od
otprilike 80 stepeni. Ovaj način vam omogućava da se skoncentrišete na objekat posmatranja a manje na liniju. Jedino prilikom završnih detalja i izvlačenja preciznih linija.

Tehnike senčenja olovkom

Senčenje je proces koji vam pomaže da što realističnije predstavite crtež na kome radite, u odnosu na posmatrani objekat. On je isti kod bilo kog sredstva za crtanje ali ovde pričamo samo o senčenju grafitnom olovkom.

Postoje dva načina senčenja. Pravolinijsko senčenje i senčenje sa ukrštenim linijama (šrafura).

Pravolinijskim sistemom linije su paralelne, a tamniji valer se postiže menjanjem gustine u rasporedu linija, kao i pritiskom olovke. Dok je ukršten sistem postizanja senke daleko lakši, jer pruža široki spektar i tolerantniji je kada je pravljenje grešaka u pitanju. U gomili povučenih linija greška teže uočava. Ovaj sistem je pogodan za postizanje prelaza u samom objektu i definisanje teksture samog  materijala koji se posmatra.

Debljina linije i pritisak na podlogu

Formiranje debljine linije na podlozi i pritiskanje same olovke su direktno povezani sa senčenjem. Prilikom senčenja je najvažnije kombinovati pritisak na podlogu i ugao senčenja. Što više oborimo olovku linija će biti mekša i dobićemo fini prelaz od svetlije prema tamnijoj površini. Naročito ako se radi o postizanju 3D efekta, kod oblih površina.

Pravljenje skice

Preporučljivo je da pre početka crteža tj. studije na papiru, što bolje predvidite sve okolnosti koje mogu da vam se dese. Predvidite kako će se motiv uklopiti kompozicijski i sa međusobnim proporcijama. Zato je najbolje da najpre napravite nekoliko skica, na nekom nebitnom papiru. A ako ste veoma hrabri možete krenut direktno na papiru na kome planirate crtež. Linija kojom skicirate najbitnije stvari mora biti veoma svetla i izvučena sa H olovkom. Osim što ćete kasnije moći da je obrišete ona će zbog ostalih tamnih linija postati nevidljiva oku posmatrača i samom crtežu dati određenu treperavost. Zavisno od toga kakav crtež pravite, isključivo linearni ili osenčen, na različite načine ćete postupati i sa ovom linijom.

crtanje-konsultacija-skype-stefan-mirosavic

Predupredi greške

Najbolji način da preduprediš greške je da vodiš računa o svakom potezu i da non stop proveravaš crtež u odnosu na ono što posmatraš. Mnogi umetnici vole da koriste i ogledalo prilikom crtanja. Tada u odrazu crteža vide da li je promakla neka greška i da li se podudara sa posmatranim objektom.

Još jedan odličan savet je da koristite beli papir (ili više njih) kao pomoćnu podlogu koju ćete staviti ispod ruke prilikom crtanja. Ovo je bitno iz dva razloga:

Prvi razlog je sprečavanje skidanja viška grafita i razmazivanje istog tokom crtanja, a drugi je taj što papir upija znoj i vlagu sa šake i počinje da se krivi. Ovo je neprimetno kod manjih formata ali ako je crtež 100×70 cm, može i te kako da se ispolji kao problem.

ebook-stefan-mirosavic

Moraš da naučiš kada je crtež gotov

Postoji izreka koja kaže: ,,Crtež nikada nije završen”. Ovo je samo donekle tačno i odnosi se samo na umetnike koji se dugo bave crtežom. Kada si početnik u crtanju, ovo može da bude varka! Veoma lako može da dovede do toga da se crtež prezasiti i prenatrpa. Međutim, vremenom se sam pojavi taj instinkt koji upozorava kada treba stati.

Svakodnevnom praksom se stiče osećaj za odnos praznog prostora i predmeta na crtežu. Bitno je doći do stadijuma kada se prepoznaje da je crtež dovoljno ispunjen a da u isto vreme ,,diše”. Kao, što rekoh sve je stvar prakse i strpljivog rada.

Ako želiš da usavršiš svoje crtačke sposobnosti, a ne znaš odakle da počneš, kontaktiraj me da zakažemo besplatne konsultacije.


stefan-newsletter
casovi-crtanja