Crtanje ugljenom: Vodič za početnike

crtanje-ugljenom

Verovatno već odavno crtaš grafitnom olovkom, ali te sama pomisao na crtanje ugljenom asocira na prljave prste i zamazan papir? Ili te, ipak, privlači ugljen za crtanje ali do sada nije bilo prilike da crtaš sa njim? Šta god da je razlog, u nastavku ću ti otkriti sve prednosti crtanja ovim dragocenim sredstvom koje je cenjeno među profesionalcima.

Hajde najpre da se upoznamo sa istorijom crtanja ugljenom:

Knjige kažu da je prvobitni čovek imao veliki strah od prirodnih pojava u prirodi, poput vremenskih nepogoda, i to je pripisivao božanstvima, jer drugačije nije umeo da objasni njihov razlog nastanka. A kada je sebe ubedio da postoji neka ,,viša” sila onda je počeo da joj se moli i prinosi žrtve tokom rituala.

Dok je trajao ritual on je svoju molitvu crtao na zidu pećine. Tako danas imamo sačuvane, prve zabeležene, prvobitne crteže u pećinama Lasko i La Madlen u Francuskoj i Altamira u Španiji.

Izvor: Pixabay

Od vatre koju je ložio da obasja pećinu ostajali bi ohlađeni komadi drveta – ugarci. On ih je koristio da, na zidu pećine, predstavi scene kako lovi krupne životinje, poput bizona. Tako mi danas imamo zabeležene tragove o prvim crtežima komadom ugljena.

Sada kad znamo istorijat ovog materijala, možemo bliže da se upoznamo sa njegovim vrstama na tržištu i samim karakteristikama.

Vrste ugljena za crtanje

Već sam u tekstu pribor za crtanje pominjao da postoje dve vrste ugljena za crtanje. 

Mekani (vinogradarski ugljen) od drveta vinove loze ili vrbe, i tvrdi presovani ugljen koji je sličan pastelu, jer se pravi od ugljena u prahu sa kombinacijom voska ili veziva na gumenoj osnovi.

Međutim, postoji i ugljen u obliku pudera koji se često kombinuje sa ugljenom u štapiću.

Mekani ugljen

Mekani ili prirodni ugljen je najrasprostranjeniji, jer ga koristi najveći broj crtača. Pritom, ga je lako napraviti, pa je i to razlog, naročito među studentima sa oskudnim budžetom. 

Što se tiče čvrstine, on je najmekši, i mora pažljivo da se rukuje sa njim jer može lako da pukne ako se pritisne previše jako. 

Generalno ostavlja tamniji i čupaviji trag za razliku od presovanog ugljena. Samim tim ga je lakše i ukloniti ako se slučajno pogreši.

Tvrdi presovani ugljen

Kao što sam već pomenuo, ovu vrstu ugljena odlikuje veća tvrdoća od prirodnog ugljena. Ovo kao rezultat ima precizniju liniju a samim tim i precizniji crtež. Obzirom da ima vezivo u sebi, brzo se vezuje za papir, pa je teži za brisanje.

presovani-ugalj
Izvor: Freepik

Kako se pravilno drži ugljen prilikom crtanja?

Za razliku od olovke, ono što odlikuje ovo sredstvo za crtanje je mekana struktura i linija, pa je i upravljanje njime mnogo suptilnije nego olovkom. Što znači da se drži pod oborenim uglom od 45 stepeni ili gotovo paralelno sa papirom, zavisno od linije kakvu želimo da postignemo.

Papir za crtanje ugljenom

Papir za crtanje, ne može kao kod olovke i tuša da bude bilo kakav. Mora da ima hrapavu strukturu. Zašto? Zato što spada u sredstva za crtanje na praškastoj osnovi koja se otire. To znači da mora da se radi na papiru koji taj prah zadržava a gladak papir tu ne igra nikakvu ulogu. 

Papir za crtanje ugljenom se zove natron papir i najčešće je žućkasto smeđe boje. 

Najčešće se kupuje u rolni i može da se iseče na odgovarajuće manje formate i drži na tabli za crtanje, ili se neretko našpanuje na ram za crtanje, pomoću lepka od vode i brašna.

Verovatno se pitaš može li ugljen može da se briše?

Odgovor je, može. Za ovu namenu je patentirana posebna smesa, nazovi – gumica, koja je mekana i sklona deformisanju oblika, ali odlično služi nameni. Po mekoći je najsličnija sredini svežeg parčeta hleba. I isto se tako lako oblikuje prstima. Kada nam zatreba tanka površina da negde naglasimo svetli akcenat na crtežu onda od nje napravimo tanku oštru ivicu i koristimo je.

ebook-stefan-mirosavic

Fiksiranje crteža

Već sam pomenuo u pasusu iznad da je crtež ugljenom sklon otiranju, zbog toga moramo uvek da ga ,,vežemo” za papir. To radimo tečnim sredstvom koje nazivamo fiksativ. U specijalizovanim radnjama za slikarski materijl postoji šelak lak koji služi za ovu namenu. Međutim, nanošenje šelaka zahteva pethodno razmućivanje, kao i spravu za raspršivanje.

Ako ti ovo zvuči previše komplikovano, može da posluži i običan lak za kosu u spreju. Samo mora da se nanosi u tankim slojevima sa bar 20 cm razdaljine. Crtež treba da bude vertikalan da se slučajno ne pretera sa lakom pa razlije crtež.

Da naglasim: Ovo treba da se radi na provetrenom mestu jer je lak otrovan i može da dovede do nesvestice u preteranoj koncentraciji u vazduhu!

Neki od primera u praksi

casovi-crtanja