Kreativne radionice za odrasle

kreativne-radionice

3 razloga zašto treba negovati kreativnost i kada odrastemo.

Ukoliko te je naslov privukao, to znači da već dugo razmišljaš, da kreneš i baviš se nekom veštinom koju nude kreativne radionice za odrasle. Ako te izgovori uvek pobede, onda si na pravom putu ka rešenju tog problema. 🙂

  U nastavku ću pokušati da ti ukažem na tri razloga, zbog kojih bi trebalo da počneš da istražuješ svoju kreativnost i da radiš na sebi. (Što pre.)

Pa da krenemo od najvažnijeg.

Stres

Svakodnevno nagomilavanje obaveza, negativnih misli i osećanja dovodi do hroničnog akumuliranja stresa. Ovo vremenom počinje da ostavlja negativne posledice na naš organizam. Zbog toga bi trebalo što češće praktikovati aktivnosti u kojima se naš organizam oseća opušteno i rasterećeno. Jedna od tih aktivnosti je svakako i razvijanje kreativnih sposobnosti kroz bavljenje umetnošću u bilo kom obliku. Pojam umetnost zahvata široko polje aktivnosti, i ne odnosi se samo na vizuelne umetnosti. Iako ovde pričam samo o njoj.

ebook-stefan-mirosavic

Razvijanje kognitivnih sposobnosti

Učestvovanje u bilo kom kreativnom procesu utiče direktno na razvijanje naših umetničkih i kognitivnih sposobnosti. Ovome doprinose pojedine umetničke aktivnosti koje imaju višestruko dejstvo na naš organizam, od stimulisanja čula i sticanja samopouzdanja, do razvoja socijalnih sposobnosti kroz rad u manjim grupama, kao i sposobnosti za rešavanje problema sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Brojne naučne studije i istraživanja dokazuju da odrastanjem sve više shvatamo umetnost pomoću složenijih i prefinjenih strategija, što ukazuje na povezanost kognitivnog razvoja i sposobnosti razumevanja i estetskog procenjivanja umetničkog dela, ali velika većina nas, nakon prestanka obaveznog obrazovanja, ovo zapostavlja. Zato kreativne radionice za odrasle imaju cilj da nas na ovo podsete.

Zanimljivo je da se leva i desna hemisfera mozga prilikom bavljenja umetnošću aktiviraju podjednako. Od donošenja odluka šta prikazati, koje materijale koristiti, do rešavanja problema kao što su, kako spojiti dva materijala, upariti dve nijanse, napraviti optičku varku i stvoriti iluziju prostora na beloj podlozi itd. Ovakve moždane aktivnosti koje podrazumevaju učenje i uključivanje mašte, podstiču aktiviranje i obnavljanje sivih moždanih ćelija, što donosi brojne pogodnosti. Naročito kod osoba u starijem dobu, jer deluje preventivno protiv bolesti poput Alchajmera.

slikanje-i-crtanje
izvor: pixabay

Inventivnost

Ohrabrujući sebe da eksperimentišemo i upuštamo se u rizike kroz isprobavanje raznih novina u toku samog kreativnog procesa. Mi zapravo upoznajemo skrivene delove sebe, i nesvesno razvijamo svoju inventivnost (sposobnost da se upuštamo u donošenje odluka koje zahtevaju kreativno rešavanje problema). Ovo je apsolutno dragocena sposobnost za budući život i karijeru.

Ključ se zapravo krije u umetničkom postupku sa otvorenim ishodima gde izbor umetničkih aktivnosti u velikoj meri određuje sam kvalitet i efekat učenja. Jer kada se nađemo sami ispred belog platna ili papira, gotovo da ne postoji osoba koja nema strah. Čak i nakon više godina iskustva, ali to traje svega nekoliko trenutaka. Ja bih to nazvao ,,adrenalinom” koji nagoni na stvaranje.

Nakon toga, kada se krene sa radom, već od prvog poteza, kreće olakšanje, i sve ostalo je zapravo jedno putovanje, tokom koga autor sam odlučuje u kom pravcu će ići njegovo delo. Od iskustva zavisi i doživljaj. Što je više vremena provedenog u stvaranju, putovanje je uzbudljivije, kao i krajnji rezultat, i ima veći kvalitet.

Otkrivanje svojih kapaciteta kroz kreativne radionice za odrasle

Ono što bih posebno istakao je, da trebamo da se trudimo da izbegavamo nametanje sebi, modela ili obrasca koji ,,moramo” da sledimo. Ovo je skroz pogrešno! Razumljivo je da svako od nas ima nekog umetnika čiji rad poštujemo, ali ne treba ga slepo kopirati jer onda nikada nećemo pronaći svoje kvalitete. Zbog ovoga treba imati mentora, koji će vam pomoći da u nekome pronađete uzora ali da ga ne kopirate. Nego da se trudite da njegove kvalitete primenite na svom radu.

kreativne-radionice-za-odrasle
izvor: pixabay

Onog trenutka kada odlučimo kako želimo da nešto izgleda,  mi menjamo način razmišljanja i počinjemo sa kopiranjem i imitiranjem. Od prvog poteza do krajnjeg rezultata, umesto da razmišljamo svojom glavom.

Zato ističem da svoj tok umetnosti moraš da zasnuješ na procesu koji ne sadrži planirani proizvod i ne podrazumeva postojanje uzorka koji treba kopirati. Naprotiv, ovakav koncept je spontan, sa nedefinisanim krajnjim ishodom. Jedino tako ti može doprineti u razvijanju inventivnosti i sposobnosti da razmišljaš i veruješ sopstvenoj mašti. Kao i da koristiš sopstvene ideje i da samostalno rešavaš probleme.

Stojim iza svake gore navedene reči, i garantujem da ćeš kroz kreativne radionice za odrasle, bilo crtanje i slikanje, vajanje, muziku, ples, šta god, otkriti koliko prostranstvo se krije u tebi, i da će ti život krenuti u pravcu, koji će ti dati još veći vetar u leđa i razvući osmeh do ušiju. 🙂

Za sve konsultacije ti stojim na raspolaganju, a moj kontakt je ovde.

ebook-stefan-mirosavic

casovi-crtanja