Papir za crtanje

vrste-papira-za-crtanje

Svako od nas je, od najranijeg detinjstva, imao priliku da se upozna sa crtačkim materijalima (flomasteri, drvene bojice, ugljen za crtanje…) jer nam u tom periodu daju da crtamo kako bismo bili ,,mirni”. Tada počinje naš prvi susret sa papirima za crtanje (sveska, blok, rokovnici naših roditelja…). Tada već počinjemo da kapiramo da papir za crtanje može biti svaki papir koji nam se nađe pri ruci. Ali postoje papiri koji se namenski proizvode samo za tu namenu. I oni se razlikuju po težini i veličini, i teksturi (zavisno za koju crtačku tehniku se proizvode).

Crtačke tehnike se dele po vrsti medijuma a u njih spada: grafitna olovka, tuš, pastel kreda u boji, ugljen (presovani i prirodni),  kao i drvene bojice.

U nastavku ću vas bliže upoznati sa vrstama umetničkih papira za crtanje.

Vrste papira

Što se tiče proizvodnje postoje fabrički i ručno pravljeni papiri (do njih se teže dolazi).

Fabrički papiri po pravilu sadrže i oznake o kvalitetu i trajnosti papira.

Svaki papir proizveden na ovaj način se označava sa težinom u gramima po kvadratnom metru. I kreće se u rasponu od 80 – 300 gr.

papir-za-crtanje-i-skiciranje
izvor: pixabay

Papiri koji se prodaju pojedinačno su uglavnom u formatu 70×100 cm, dok su dimenzije blokova za crtanje različite, u zavisnosti od proizvođača. Ali dimenzije ne prelaze A1 format. Ovo se smatra adekvatnom dimenzijom za nošenje sa sobom po gradu ili prirodi.

Što se tiče obojenosti, crtački papiri su uglavnom beli ili blago žućkasti, dok je papir za crtanje pastel kredama na tržištu dostupan u različitim nijansama i teksturama. Ovo služi kako bi se sloj krede zadržavao na samoj površini papira i da u pozadini ostane obojen ton.

Proizvođači papira

Neki od poznatijih proizvođača papira na našem tržištu su: Hani Miler, Fabriano, Canson, Campap, Conda, Reeves, Windsor&Newton. Mada sam ja lično za crteže tušem i perom koristio štamparski papir Old mill. Zbog žućkastog prizvuka i grublje teksture.

ebook-stefan-mirosavic

Ako ste tek na početku, najbolje da krenete da crtate na belim papirima, srednje hrapavosti (poput hamera) jer oni su idealna podloga i za grafitnu olovku i za tuš. (Crni i u boji). A kada ovladate crtačkim tehnikama možete krenuti u potragu za svojom vrstom papira, koja idealno odgovara vašim ambicijama.

Ja trenutno koristim ,,Hannemuhle” papir za crtanje, koji se kupuje u rolni širine 97 cm i 20 m dužine, jer mi dozvoljava da radim formate koji su veći od 1 m kvadratnog. Njega možete pronaći samo na jednom mestu u Beogradu. Ako budete zainteresovani da ga isprobate, javite mi se putem email-a da vam prosledim kontakt.  🙂

crtanje-konsultacija-skype-stefan-mirosavic
stefan-newsletter

casovi-crtanja